Meer supervisie nodig op geldstromen zorg

Er is amper goede supervisie in de geldelijke transactie’s vanaf en naar onze ziekenhuizen. Er is geen duidelijkheid in de facturatie, en of dit op een verantwoordelijke manier is gebeurd. De vraag is ook of er ook daadwerkelijk goede zorg is geleverd. Het is alarmerend omdat het om 20 mrd gaat die de zorgverzekeraars uit hebben gegeven aan ziekenhuizen.

Er moet een objectief beeld komen met betrekking tot de zorguitgaven

De Algemene Rekenkamer heeft een rapport uitgegeven: Transparantie ziekenhuisuitgaven, en zij moeten controleren of het Rijk adequaat met het geld en het beleid omgaat. Er is geen duidelijk beeld van de zorguitgaven.

Controle op gepast gebruik van zorg staat feitelijk nog in de kinderschoenen, aldus de Algemene Rekenkamer.

Op deze manier is het controleren van de zorgkosten een moeilijke opgave. De afgelopen tien jaar zijn ze ieder jaar wel buiten het zorgbudget gegaan, en die kosten liepen op tot 2 mrd euro. De Algemene Rekenkamer opteert dan ook dat er een publiek toegangelijk platform moet komen waar de zorguitgaven worden weergegeven. Een  patiënt moet op de hoogte zijn wat een dergelijke behandelijk kost in het te behandelen ziekenhuis, zodat zij zelf kunnen controleren of de zorgnota naar de juiste zorgverzekeraar gaat. Hetzelfde geld voor een vergelijkbare behandeling in een buitenlands ziekenhuis.

Minister Schippers heeft gereageerd dat ze het advies en conclusie deelt met de Algemene Rekenkamer.

 

 

 

GD Star Rating
loading...
Meer supervisie nodig op geldstromen zorg, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Laatste berichten

Laatste berichten