Verscherpte kwaliteitseisen voor bestuurders zorg

Volgens een bericht van de Volkskrant gaat het  kabinet de kwaliteitseisen verscherpen voor de bestuurders van zorginstellingen en toezichthouders.

Minister Schippers dringt hier op aan in een brief aan de Tweede kamer, deze maatregelen worden getroffen na aanleiding van de fraudegevallen in de zorg die eerder al in het nieuws kwamen.

Verantwoordelijkheden en eisen worden uitgebreid

Bewoners van zorgcentrums krijgen voortaan ook inspraak in de beleidsregels die een instelling hanteert, tevens word het toezicht op zorginstellingen verscherpt. Één van de maatregelen is ook dat voortaan een bestuurder of raad van toezicht verantwoordelijk kan worden gesteld wanneer het zijn taak verwaarloost, de Ondernemingskamer kan dan overgaan tot ontslag bij slecht functioneren. Ook moet er een verklaring omtrent goed gedrag overlegd worden wanneer iemand een zorginstelling wil gaan besturen. Het huidige beleid is dat iemand die een zorginstelling opricht alleen maar een papieren toets hoeft in te leveren en de nieuwe instelling is een feit.

Alle betrokkenen krijgen inzage

De verantwoording over het beleid van een dergelijke instelling word verplicht, dus verzekeraars en banken moeten op de hoogte gehouden worden, alsmede ook werknemers en aandeelhouders. De Inspectie voor de Gezondheidszorg komt dan na de toelating de nieuwe zorginstelling inspecteren, wanneer er iets niet klopt kan de Inspectie boetes uitdelen of de zorginstelling sluiten.

 

GD Star Rating
a WordPress rating system

Laatste berichten

Laatste berichten